fbpx

Uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 16% van alle Nederlanders kampt met burn-out klachten. Dit komt neer op meer dan een miljoen Nederlanders. Je kunt dus wel stellen dat er sprake is van een burn-outepidemie. En dan hebben we het nog niet eens over mensen die hard op weg zijn naar overspannenheid. Een burn-out ontstaat namelijk niet van de ene op de andere dag, maar verloopt in fasen. Psycholoog Herbert Freudenberger ontwikkelde een 12 fasen model dat helderheid biedt.
Als dit model één ding heel duidelijk maakt, is het dat een burn-out niet van de ene op de andere dag ontstaat. Je kunt een burn-out zien als een sluipmoordenaar die maanden of jaren wordt gevoed door chronische stress.

Omdat je een burn-out langzaam opbouwt, kom je hier ook niet in korte tijd uit, wat niet betekent dat je lange tijd uit het arbeidsproces hoeft te zijn. Mijn ervaring is juist dat maanden thuis zitten niet helpt en je in je eigen waarheid blijft zitten. Als je direct de oorzaak achter jouw klachten gaat aanpakken dan ga je al snel meer energie en levensvreugde ervaren. De oorzaak achter jouw klachten los je niet op door te praten over. Door te praten over ga je juist de negatieve gevoelens aandacht geven en zoals je misschien wel al weet groeit hetgeen je aandacht geeft.

De oorzaak aanpakken doe je door letterlijk de negatieve gevoelens en overtuigingen los te laten op emotioneel, fysiek en mentaal vlak. Of te wel, je zorgt voor ontspanning in je lijf, je leest de negatieve overtuigingen op en geeft de emoties die opkomen de ruimte om er te zijn. Je zult merken dat de emotionele lading na enkele keren oefenen minder wordt!

Het is voor ons allemaal goed ons bewust te zijn hoe we in het leven staan en wat ons niet meer dient los te laten, om die burn-out te voorkomen en in vrijheid in het leven te staan!
Ben je bewust dat achter elk gedrag een oorzaak zit. Het gedrag wordt vaak veroordeeld en helaas wordt er nog te weinig gezocht naar de oorzaak.

Voor de bewustwording van jouw gedrag en/ of die van je vriend(in), collega heb ik hieronder het 12 fasen model weergegeven. Kijk eens eerlijk naar jezelf en waar in dit model herken jij jezelf?

  1. Bewijsdrang
    Je doet enorm je best om het anderen perfect naar de zin te maken, je neemt veel verantwoordelijkheid op je. Het is niet zo zeer dat je je wil bewijzen, maar meer dat je van betekenis wil zijn voor de ander.
  2. Steeds harder werken
    Je bent je er zelf meestal niet van bewust, maar je werkt steeds meer en harder. Vaak verschuil je je er achter dat er veel werk ligt en dat ligt allemaal op jouw bord. Het komt niet in je op om een ander om hulp te vragen, want dan moet je die ander uitleggen wat de bedoeling is of het gebeurd niet zoals jij dat graag wil en dus doe je het maar zelf, dat is dan toch sneller.
  3. Je eigen behoefte negeren
    Ongemerkt worden je nachten onrustiger, je komt moeilijker in slaap en als je wakker wordt is de eerste gedachte dezelfde als waarmee je dan uiteindelijk in slaap bent gevallen. Echt uitgerust ben je niet, maar dat haal je in het weekend wel in denk je dan. Gewoon een weekendje rust en de sociale afspraken afzeggen. Ongemerkt ga je dat wat voor jou zo belangrijk is afzeggen om uit te rusten.
  4. Verdringing van conflicten
    Als iemand iets tegen je zegt komt er direct een gevoel van paniek door je lichaam, je verstijft en krijgt een opgejaagd gevoel. I.p.v. het gesprek aan te gaan, ga je nog harder werken om een conflict te voorkomen, want nee, je hebt geen hulp nodig.
  5. Herzien van waarden
    Je kijk op de wereld veranderd. Voor vrienden, familie en hobby’s maak je steeds minder tijd. Je hebt je energie nodig voor je gezin en werk en meer kan er echt niet bij, daar heb je gewoonweg de energie niet voor.
  6. Ontkennen van problemen
    Nee hoor er is niets met je aan de hand. Je cynische kijk op het leven heeft er alleen maar mee te maken dat het even erg druk is, maar dat gaat wel weer over. Alles ligt aan de ander, niet bij jezelf.
  7. Terugtrekken
    Je sociale leven wordt steeds kleiner en je raakt geïsoleerd. Misschien zoek je wel ontspanning in alcohol en / of medicijnen.
  8. Gedragsverandering
    Je gedraagt je anders dan vroeger. Vrienden en familie maken zich zorgen, maar jij blijft zeggen dat er niets aan de hand is, dan gewoon een beetje te druk.
  9. Depersonalisatie
    Je weet helemaal niet meer wat je wil, waar je behoefte aan hebt. Komt waarschijnlijk ook helemaal niet bij je op. Wel weet je feilloos wat de ander wil, maar jijzelf? Geen idee.
  10. Innerlijke leegheid
    Je voelt je leeg van binnen, eenzaam. Om dit niet te voelen ga je overdrijven met bepaalde activiteiten, misschien wel meer alcohol drinken of juist extreem sporten of om nog meer die ander te pleasen zodat je kort die vreugde kunt delen of misschien ga je juist wel veel kopen, omdat je daar een geluksmoment van ervaart. Je bent je totaal niet bewust dat je dit doet omdat je je innerlijk compleet leeg voelt.
  11. Depressie
    Je voelt je verloren, onzeker en uitgeput. Je toekomst ziet er zwart uit. Vaak krijg je medicatie voorgeschreven om de depressieve gevoelens te onderdrukken
  12. Burn-out
    Een totale geestelijke en fysieke instorting. Je hebt hulp nodig om de oorzaak van jouw levensklachten aan te pakken!

Als ik naar mijn eigen proces kijk dan heeft mijn lichaam me meerdere malen proberen te waarschuwen, alleen in die tijd kon ik mijn lichaam zo niet zien, Ik vond het eerder lastig dat ik niet vooruit kon. Maar zeker in fase 3 kwamen de eerste waarschuwingen al. Al met al terugkijkend heb ik mijn burn-out in 6 jaar opgebouwd en veel leren omgaan met de gevolgen, waardoor ik ook na een half jaar weer terug kon in het arbeidsproces, maar pas sinds 2 jaar ben ik echt overtuigingen en beperkingen aan het los laten en positiviteit aan het terughalen waardoor ik terug bij mijn ware kern kom en leef vanuit vrijheid! Nu neem ik de signalen dan ook serieus en ja dit is een voortdurende bewustwording in je dagelijks leven. Want laten we eerlijk zijn, overtuigingen die ons in onze jeugd van pas kwamen, hoeven ons nu in ons volwassen leven niet meer te dienen en indien dat zo is mogen we die los laten! Een prachtig proces als je zo naar het leven leert kijken.
Wil je meer lezen? Schrijf je dan hier in voor mijn gratis E-book “Burn-out, stap naar persoonlijke groei”

Mijn Missie: Jou begeleiden naar je ware kern, je aangeboren kwaliteiten, zodat jij gaat leven in vrijheid.

PS. Wil je delen waar jij staat in het 12-fasen model? Doen hoor, ik lees met aandacht je verhaal en deel met liefde mijn feedback met je.

Positieve groet,

Kitty Geboers

Leef Bewust geeft Innerlijke Rust